Menu

Engelska parken

Med tungt raspande andhämtning springer han genom stationshuset, ut på plattformen där tåget ännu står inne, med perrongklockans sekundvisare endast några centimeter från rätt avgångstid; vacklande från den ena vagnen till den andra spejar han sökande in genom fönstren. Så finner han ansiktet och blir med hävande bröstkorg stående, stirrande in i kupéns halvmörker.

Engelska parken utspelar sig i Uppsala och handlar om några unga människor i en ganska ödslig studentkorridor. Där finns Jonas som gärna försvinner bakom ett stort ansvar för sina medmänniskor, Karin som längtar efter en lägenhet där hon får rå sig själv, Johan, alltför full av skrönor, Monica som lockar med sig mån upp på sitt rum men lika snabbt avspisar dem, och så den hemlighetsfulle Fredrik som kanske är flera. Under en vinter, en sommar och ännu en vinter förs de in mot varandra och de frågor som finns mellan dem ställs på sin spets — ända tills den iranske flyktingen Rostam dyker upp och kastar ett helt annorlunda ljus över deras liv.

Engelska parken är Ola Larsmos andra roman och en stor satsning. Det har blivit en spännande samtidsroman med en tyngd och skärpa som gör den till en ovanligt uppfordrande läsning.

No Comments

    Leave a Reply